torstai 15. kesäkuuta 2017

Kasvisolu viherhiukkanen

Viherhiukkanen eli kloroplasti on yksi kasvisoluissa ja eräissä levissä tavattavista soluelimistä, joissa tapahtuu eliölle energiaa valosta tuottava yhteyttäminen. Välimuistissa Samankaltaisia Kloroplasti. Fotosynteesi eli yhteyttäminen tapahtuu kasvisolujen fotosynteesiin erikoistuneissa soluorganelleissa, kloroplasteissa eli viherhiukkasissa. Kloroplastien uskotaan kehittyneen happea tuottavista fotosynteettisistä bakteereista, jotka elivät endosymbioosissa eukaryoottisolujen sisällä. Kasvin tärkeimpiä yhteyttäviä elimiä.


Kasvisolu viherhiukkanen
Vetyionit pelkistävät vedynsiirtäjän, ja happi poistuu ilmarakojen kautta kasvista, ellei kasvi käytä sitä hengitykseensä. Viherhiukkaset ovat kehittyneiden kasvien soluelimiä, joissa fotosynteesi tapahtuu. Myös viherhiukkaset ovat kotelomaisia, ja ne kykenevät lisääntymään itsenäisesti. Eläinsolusta löytyy samoja solun osia kuin kasvisolustakin. Kasvisoluissa on soluseinä, solukalvo, solulima, solunesterakkuloita, viherhiukkasia, tuma ja mitokondrio. Kasvisolut näkyvät mikroskoopissa Lehväsammalen solut näkyvät hyvin mikrokoopissa: Soluseinä Soluseinä suojaa ja tukee kasvisolua.


Solusta puuttuu vielä soluelin tai soluelimiä. Vastauksesi on oikein ja kasvisolu on valmis. Kasvisolussa voi olla myös solunesterakkula, joka toimii solun varastona. Kasvisolujen solukalvoa ympäröi soluseinä, joka antaa solulle tukea. Kun kasvisolu vanhenee, solunesterakkula kasvaa. Kasvisoluilla taas on solunesterakkula, viherhiukkasia ja soluseinä, jotka puuttuvat kokonaan eläinsoluilta.


Yhteisiä kasvi -ja eläinsoluille on ribosomit. Fotosynteesiin kykenemättömissä kasvisoluissa on Apoplasti, symplasti, plasmodesmiApoplastion kasvisolujen viherhiukkasten sijasta eri tehtäviin erilaistuneita. Viherhiukkasten on arveltu olevan sukua syanobakteereille. Viherhiukkasissa tuotetaan hiilidioksidista ja vedestä valon avulla orgaanisia molekyylejä, kuten sokeria.


Solukalvo erottaa solut ympäristöstään. Prokaryoottiset versus eukaryoottiset solut. Kaikki organismit koostuvat soluista! Poimitaan naisen ituradasta munasolu 2) Istutetaan soluun viherhiukkanen 3) Lisätään soluun miehen perimä ja kasvisolusta eristetyt viherhiukkasten toimintaa ohjaavat alleelit 4) käynnistetään mitoosi.


Se on hyvin runsas energinen yhdiste jota tuottavat mitokondriot soluhengityksessä ja glykoosi solulimassa sekä viherhiukkaset valoreaktiossa. Viherhiukkasia ympäröi kaksinkertainen kalvo ja niiden sisällä on yhteyttämiskalvostoa ja nesteen täyttämä välitila. Glykolyysi on solulimassa eli sytoplasmassa tapahtuva 10 eri reaktion sarja, joka ei pakosti tarvitse happea vaan voi toimia myös. VIHERHIUKKASEN RAKENNE JA TEHTÄVÄT - ThingLink. Kasvit rakentuvat soluista, niin kuin kaikki muutkin eliöt. Kasvisolut ovat samantapaisia kuin eläinsolut, mutta kasvisoluissa on lisäksi viherhiukkasia.


Tätä aineiden yhdistämistyötä kutsutaan yhteyttämiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti